Zalety dietoterapii w leczeniu chorób metabolicznych
Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nie tylko dostarcza organizmowi energii do życia, nie tylko przeciwdziała wielu chorobom, ale również część z nich może leczyć. Jest kluczowym elementem terapii – równie ważnym, a niekiedy nawet ważniejszym niż farmakoterapia. Największe znaczenie diety obserwujemy w leczeniu chorób metabolicznych. Jakie są zalety dietoterapii i na czym ona polega?
Choroby metaboliczne – jaką dietę powinny stosować osoby chore?
Choroby metaboliczne możemy podzielić na takie, na których rozwój nie mamy wpływu, np.:
- dna moczanowa
- osteoporoza
- fenyloketonuria
- cukrzyca typu I
oraz takie, które są efektem naszych zaniedbań:
- nadwaga i otyłość
- niedowaga
- insulinooporność
- cukrzyca typu II
- miażdżyca
- wysokie ciśnienie tętnicze
- wylew, udar i zawał serca wywołane podwyższonym ciśnieniem, wysokim poziomem cholesterolu, nadwagą
W zależności od choroby, z jaką się zmagamy, innych jednostek chorobowych, naszego wieku, aktywności fizycznej, a także preferencji, dieta w chorobach metabolicznych będzie się różnić. Dlatego tak ważne jest, by – przynajmniej na początku – ułożona była przez wykwalifikowanego dietetyka.
Dietoterapia w chorobach metabolicznych – najlepsza dieta w chorobach cywilizacyjnych
Drugą grupę chorób metabolicznych, o jakiej przed chwilą wspomnieliśmy, stanowią choroby cywilizacyjne. Są one poważnym zagrożeniem dla społeczeństw wysokorozwiniętych. Łatwy dostęp do żywności, w tym tej wysokoprzetworzonej, brak ruchu i stres znacząco przyczyniają się do rozwoju otyłości, która niestety często prowadzi do udarów, wylewów, zawałów mięśnia sercowego oraz części nowotworów.
Dietoterapia w chorobach metabolicznych musi uwzględniać ogólny stan zdrowia pacjenta – np. osoby z cukrzycą powinny białe pieczywo zastąpić pełnoziarnistym, jednak taki rodzaj pieczywa wyklucza dieta lekkostrawna dla osób z chorą wątrobą. Jeśli jednak nie ma indywidualnych wskazań dla pacjenta, zalecana jest dieta śródziemnomorska, w której znajdziemy m.in.:
- oliwę z oliwek
- oleje roślinne
- orzechy
- tłuste ryby
- owoce morza
- produkty pełnoziarniste
- nasiona roślin strączkowych
- aromatyczne przyprawy
Są to najlepsze źródła kwasów jedno- i wielonienasyconych, które skutecznie obniżają poziom LDL („złego” cholesterolu) oraz podnoszą poziom HDL („dobrego” cholesterolu). Pieczywo i inne produkty pełnoziarniste pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi, a przyprawy ograniczyć ilość soli. Dieta śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszą dietę. Należy jednak pamiętać, że dostosowując sposób żywienia w dietoterapii w leczeniu chorób metabolicznych należy uwzględnić:
- zapotrzebowanie kaloryczne – jeśli naszym celem jest redukcja masy ciała, konieczne jest utrzymywanie przez okres odchudzania ujemnego bilansu kalorycznego, które polega na przyjmowaniu mniejszej ilości kalorii, niż wynosi nasze całkowite zapotrzebowanie kaloryczne
- indywidualne preferencje – dietę śródziemnomorską można, a nawet warto wzbogacić o inne, również rodzime produkty; należy również dostosować liczbę posiłków w ciągu dnia
Osoby z nadwagą i otyłe nierzadko są po wielu próbach redukcji masy ciała. Efekt jojo, ciągłe niepowodzenia utrudniają kolejne podejścia do zrzucenia nadprogramowych kilogramów. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z pomocy psychodietetyka, który nie tylko ułoży indywidualny plan żywieniowy, ale także wesprze na każdym etapie jego realizacji.
Zapraszamy do kontaktu z naszym specjalistą!